Markedsudviklingen
Månedsrapport for marts
ÅTD-afkastet i P+ Balance lå den 31. marts på -0,5 %, hvilket er et fald på 3,1 procentpoint i forhold til ultimo februar.
Månedens porteføljeafkast var 1,5 % for særlige investeringer, 0,2 % for reale aktiver, -0,9 % for kreditobligationer, -1,0 % for obligationer, og -4,1 % for aktier.
Baseret på en kombination af yderligere øgede tariffer og en række svage nøgletal så vi i marts måned en markant vending i markedsstemningen. I starten af marts annoncerede Donald Trump en yderligere forhøjelse af tarifferne mod Kina, mens de udskudte tariffer på Canada og Mexico også trådte i kraft trods spekulation i markedet om en potentiel yderligere udskydelse. Selvom tarifferne mod Canada og Mexico efter et par dage blev justeret til at undtage visse varegrupper, blev nyheden modtaget negativt af markedet. Den fortsatte usikkerhed omkring retningen for den økonomiske politik i USA resulterede ydermere i, at en række såkaldte bløde nøgletal (bl.a. en række indikatorer, der måler stemningen blandt forbrugerne) var noget svagere end ventet, mens det fortsatte fokus på tariffer øgede frygten for ’stagflation’, et scenarie hvor væksten falder, mens inflationen stiger. Denne kombination førte til generelle fald i risikofyldte aktiver, mens amerikanske renter steg som udtryk for inflationsbekymringen.
I Europa så vi rent politisk mere positive toner, idet Tyskland vedtog en markant finanspolitisk pakke, der på nogle områder undtager visse udgifter fra deres såkaldte gældsbremse (herunder en øremærket pulje på 500 mia. Euro til infrastrukturinvesteringer samt udgifter til forsvaret). Dette skifte i tysk politik kan potentielt medføre et strukturelt skifte mod højere vækst i Tyskland og dermed Europa efter en årrække, hvor USA har været i førersædet. En anden konsekvens er, at Tyskland formentlig skal øge deres gældsudstedelse, hvilket også resulterede i en markant stigning i tyske renter i marts. Det skal dog bemærkes, at Tyskland, modsat en række andre lande, i dag har en noget lavere gæld i forhold til økonomiens størrelse, hvorfor netop Tyskland bør kunne øge gældsudstedelsen uden bekymringer om holdbarheden af deres statsbudget.
Modsat de mere bløde nøgletal ser de hårde nøgletal (fx vækst, jobskabelse og arbejdsløshed) forsat fornuftige ud. Der vil dog være en vis forsinkelse før, ændrede politikker slår igennem i nøgletallene, hvorfor man først kan vurdere de endelige effekter af bl.a. tarifferne senere på året.
Efter en fornuftig start på året vendte markedsstemningen således markant i marts. De allerede annoncerede politiske ændringer har ført til stor usikkerhed om retningen for amerikansk økonomi, og grundet betydningen af USA for den globale økonomi smitter det naturligt af på resten af verden. Allerede i starten af april venter en ny runde usikkerhed, da Donald Trump har varslet en udmelding om generelle tariffer på en lang række lande den 2. april.